Горіхи
Горіхи: види, користь та шкода
На користь регулярного поїдання горіхів говорять безліч науково-доведених фактів. Приміром: в горіхах містяться ненасичені кислоти, які знижують рівень холестерину в крові.
Мигдаль. Мигдалеві дерева виростають до 4-9 метрів, цвіте мигдаль білими або блідо-рожевими квітами, до речі, саме з цим квітам і визначають два види мигдалю: гіркий і солодкий. Ядро солодкого мигдалю (білі квітки) містить емульсію і масло, олія солодкого мигдалю широко використовують в ароматерапії. Плоди солодкого мигдалю мають довгасту форму (наприклад, як в цукерках "Рафаело"). Плоди гіркого мигдалю, який цвіте блідо-рожевими квітками, мають більш широку і коротку форму і, на відміну від солодкого, містять близько 8% синильної кислоти. Такі горішки можна використовувати в їжу, але тільки після видалення з них цієї "шкідливої" речовини.
Мабуть, найцінніше в мигдалі - це вміст вітаміну Е. Вітаміну "молодості" в ньому міститься 24 мг на кожні 100 м.
Волоський горіх. Дерево волоського горіха росте у висоту до 25-35 метрів, іноді досягаючи в обхваті стовбура до 2 метрів. До речі кажучи, батьківщина волоського горіха зовсім не Греція, а Мала і Середня Азія. З одного дерева можна отримати до 1 тонни горіхів.
Відомо також, що волоський горіх надає позитивний ефект при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту, в тому числі і при проносах, при лікуванні захворювань серцево-судинної системи, а також при захворюваннях нирок, при порушенні кровообігу, при захворюваннях щитовидної залози (волоський горіх містить "йод" у великих кількостях), при лікуванні цукрового діабету, при порушенні обміну речовин, при діатезі, зубного болю. До того ж, волоський горіх підвищує потенцію у чоловіків, особливо корисні в цьому випадку недостиглі плоди.
У косметології досить широке застосування знайшло масло волоського горіха. Доведено, що всього 10 крапель цієї олії змішані з будь-яким живильним кремом, здатні зробити вашу шкіру більш гладкою, свіжою, таке харчування сприяє скороченню зморшок.
Макадамія - цей смачний екзотичний горішок, отримав свою звучну назву від прізвища відомого шотландського вченого, який довгий час займався його культивацією, звали "агроученного" Джон Мак Адам. Батьківщиною цього горішка вважається Австралія. За смаком нагадує горішок "суміш" фундука з фісташкою. Макадамія володіє цінними поживними властивостями, крім того, горіх корисний при авітамінозі, хворобах суглобів, артритах, ангінах, при мігрені. Використовують його і як протипухлинного засобу. Завдяки високому вмісту в олії горіха вітаміну РР і вітамінів групи В, воно широко використовується в косметології, як відмінне зволожуючий і живить шкіру засіб. Макадімію прийнято вживати як "закуску" до хересу, смак горіха чудово поєднується з кавою.
Арахіс -цей "горіх", насправді, відноситься до сімейства бобових, але незважаючи на це, містить велику кількість вітамінів і мінеральних речовин. Кращим арахісом, по праву, вважається арахіс з Аргентини, він володіє збалансованим солодкуватим смаком і оптимальним розміром.
Бразильський горіх - улюблені ласощі дітей, допомагає їм вирости міцними і здоровими. Два з'їдених бразильських горішка погашають денну потребу людини в селені. Крім селену, бразильський горіх містить вітаміни групи В і провітамін А.
Яка ж користь горіхів?
За змістом мікроелементів (калію, кальцію, фосфору, магнію, заліза) горіхи перевершують фрукти-овочі. До того ж вони багаті білком, що робить їх частенько незамінним продуктом (особливо під час посту або при вегетаріанському способі життя). Регулярно вживаючи горішки, ми, тим самим, знижуємо ризик серцево-судинних захворювань (інсультів, тромбозів, інфарктів, атеросклерозу і так далі). Наявність в них фолієвої кислоти сприяє зростанню і оновленню клітин, а значить вживання горіхів – продовжує нашу молодість.
- ВОЛОСЬКІ і КЕДРОВІ горіхи є відмынним афродизіаком.
- ФУНДУК(лісовий горіх) багатий біотином — це вітамін краси, що перешкоджає старінню шкіри, зміцнює нігті та волосся. Крім того, він нормалізує білковий і жировий обміни.
- ФІСТАШКИ – це єдині у своєму роді горіхи, що добре впливають на зір.
- МИГДАЛЬ — дуже смачні горішки, здатні до того ж поліпшити стан шкіри, нігтів, волос при їх регулярному употреблениии.
- КЕДРОВІ горіхи корисні дітям – вони легко засвоюються і сприяють активізації мислення.
- КАШТАНИ – горіхи для людей, що рахують калорії – містять мінімум жиру – менше арахісу.
В цілому, питання користі і шкоди горіхів залежить від особистих властивостей організму і від споживаної їх кількості.