Прянощі
Прянощі
Спе́ції або приправи — смакові ароматичні речовини, що застосовуються для приготування різноманітних страв. Характерною особливістю спецій є те, що вони додаються до їжі у малих кількостях, суттєво впливають на смакові, ароматичні, а іноді (дуже рідко — наприклад, куркума) й візуальні властивості страв.
Прянощі
є висушеним насінням, плід, корінь, кора, листя, або рослинна речовина, використовувана в харчуванні і в незначних кількостях, в якості харчової добавки, а також з метою додати смак, колір, або як консервант, який вбиває шкідливі бактерії або запобігає їх зростанню.
Багато з цих речовин також використовуються для інших цілей, таких як медицина, релігійних обрядів, косметики, парфумерії або їдять як овочі. Наприклад, куркума також використовується як консервант; солодка в якості лікарського засобу; часник як овоч. У деяких випадках прянощі називаються різними словами.
На кухні прянощі відрізняються від трав, листові, та зелені частини рослин, які використовуються для смакових цілей. Прянощі такі як базилік або орегано, можуть бути використані свіжими, і зазвичай нарізані на дрібні шматки. Спеції, однак, сушать в дрібну масу або труть на порошок. Дрібні насіння, такі як фенхель і насіння гірчиці, використовуються як ціле і у вигляді порошку.